Over onszelf en de kerk

Twee man, één plan

De ondernemers achter The Holy Spiritus zijn wij: Tom Genbrugge en Goderic Van den Brande. Beiden hebben meer dan een decennium ervaring met het produceren van dranken gemaakt van fruit en/of honing.

historie-eigenaar-brouwerij-stokerij-the-holy-spiritus

Gewaarschuwde liefhebbers tellen voor twee

Genieten met Johannes de Doper

Wat in eerste instantie geheel onschuldig is begonnen als een hobby, veranderde al snel in een passie en heeft in 2018 zelfs geleid tot de oprichting van The Holy Spiritus BV. Dus niets vermoedende honing- & fruitdrank liefhebber, wees gewaarschuwd.

Ben jij ondanks deze milde waarschuwing toch gewoon te porren voor een verfrissend en fruitig avontuur? In dat geval heten we je van harte welkom in onze brouwerij voor een proeverij, evenement of kennismaking.

“Bourgondisch samenzijn van mensen, onder het genot van een goed glas fruitwijn

Een gebouw met een liedje

Sint Johannes de Doper Kerk in Sint Jansteen

Als je zo gepassioneerd bezig bent als wij met het bedenken van de meest uiteenlopende dranken voelt elke creatie als een geboorte. Toen we dus nadachten over een locatie die waardig genoeg is om al onze dranken te herbergen, zijn ze allemaal de revue gepasseerd. Wolkenkrabbers, productieloodsen, industriële panden, statige herenhuizen, kerken, tempels en alle andere soorten gebedshuizen, oude winkelpanden en verlaten fabrieken uit de vorige eeuw. Geen van alle konden ze onze goedkeuring dragen. Maar toen we hoorde van een gebouw met een eigen lijflied werd onze nieuwsgierigheid opnieuw getriggerd. Het lied paste bij onze plannen en had zelfs de tand des tijds overleefd. Dus toen we het lied hoorden, terwijl we voor het eerst oog in oog stonden met dit bijzondere pand wisten we het meteen. THIS IS THE ONE!

historie-brouwerij-doperkerk-the-holy-spiritus

“Uit het zachte licht der kaarsen,
Uit het tere dode lijf,
Spreekt de liefde van de Meester,
Waar de Doper naar verwijst.

In het kleine koorgestoelte,
In het altaar langs de kant,
Ademt dieper het mysterie
En neemt het spirituele ons bij de hand”

De geschiedenis van onze kerk in een notendop

De avonturen van de Sint Johannes de DoperKerk

Vandaag de dag huisvest de Sint Johannes de Doper Kerk in Sint Jansteen The Holy Spiritus BV. Maar voor het zover was heeft onze geliefde brouwerij een hoop voor de kiezen gehad.

Gebouwd in 1256
Gebouwd als parochiekerk voor inwoners van Sint Jansteen.

De Tachtigjarige Oorlog
De kerk en vooral de toren komen zwaar beschadigd uit de strijd.

Ingepikt door de opstandelingen
In 1645 werd het Land van Hulst en dus ook onze kerk toegeëigend door opstandelingen tegen het Spaanse gezag.

Omgebouwd tot fort
In 1648 werd er een verdedigingswal om de kerk heen gelegd en werd de kerk omgebouwd tot een heus fort.

Een nieuwe religieuze stroming
In 1681 keerde de vrede terug en werd de kerk weer een kerk, alleen nu een protestantse.

Alle katholieken in de schuur
De katholieken mochten in 1791 alleen een schuurkerk inrichten en pas in 1804 kregen ze de oude kerk terug.

Nieuwe neogotische kerk
De kerk was zo vervallen, dat in 1860 een nieuwe neogotische kerk gebouwd werd. Een driebeukige bakstenen kruiskerk, compleet van een geveltoren, ontworpen door P. Soffers,

2018
Twee gepassioneerde fruitwijn-fanaten veranderen de kerk in een ambachtelijke brouwerij en stokerij met neogotische interieurstukken en kleurrijke glas-in-loodramen.

Tom Genbrugge

Goede vriend van Johannes de Doper

Ik ben Tom Genbrugge. Op deze foto doe ik erg mijn best serieus over te komen. En ik moet eerlijk zeggen, dat is behoorlijk goed gelukt. Waarom ik dit op dat moment zo wilde, weet ik nu eigenlijk ook niet meer. Misschien de spanning van de fotoshoot. Maar gelukkig is dit slecht één kant van mijn veelzijdige karakter. Want volgens Goderic zijn mijn opgewekte humeur, focus en vindingrijkheid mijn meest kenmerkende karaktereigenschappen. Dankjewel Goderic. Ook een master brewer heeft trouwens hobby’s. Zo hou ik van Keltische festivals, filosofie en ambachtelijke renovatietechnieken.

Tom-genbrugge-doperkerk-the-holy-spiritus
goderic-van-den-brande-doperkerk-the-holy-spiritus

Goderic van den Brande

Ook ‘n goede vriend van Johannes de Doper

Ik ben Goderic Van den Brande. Volgens Tom ben ik onderhoudend, creatief en nieuwsgierig. En eerlijk gezegd had ik het niet beter kunnen verwoorden. Dus dankjewel Tom. In onze samenwerking ben ik dan ook de creatieve doorzetter, gastheer en de stille drijvende kracht. Net als Tom stop ik veel tijd en energie in onze brouwerij, maar ook in de duurzame inzetbaarheid van appelpulp samen met o.a. de Hogeschool van Gent. In mijn vrije tijd gooi ik het graag over een hele andere boeg. Ik ben namelijk een echte liefhebber van flora en fauna, textiel en mode en draag graag mijn steentje bij aan het succes van de Keltische festivals in de Benelux. Hier dan niet als organisator, maar als enthousiaste participant.

Price Based Country test mode enabled for testing België. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari